Over geloofsoverdracht bij remonstranten wordt vaak gezegd dat die niet bestaat.
“De vrijzinnigheid kent geen tweede generatie”, heet dat dan.
Gek genoeg laat men het meestal bij die constatering.
Maar zou daar niet wat aan te doen zijn?
Uit godsdienstpedagogisch onderzoek blijkt dat geloofsoverdracht (misschien is geloofsinspiratie een beter woord) vaak van grootouders op kleinkinderen plaatsvindt.
Tijdens heel wat weekenden met belijdeniscatechisanten die ik meemaakte, hoorde ik in meer dan de helft van de circa 180 vertelde levensverhalen terugkomen dat een oma of opa de inspiratie vormde om de Amsterdamse Westerkerk op te zoeken en dat aloude boek/geloof toch maar eens te gaan verkennen.
Hoe kregen die grootouders dat voor elkaar?
Menigeen zou zijn/haar Bijbelse interesse of geloofsvertrouwen of hoe je het ook ervaart wel willen overdragen, maar weet niet hoe.
Daartoe organiseren de Remonstranten Naarden-Bussum drie bijeenkomsten.
Die zijn bedoeld om vormen te ontwikkelen waarmee je in staat bent om aan (klein)kinderen of anderen over te brengen welke inspiratie/wijsheid/troost/inzichten/etc. op je pad zijn gekomen dankzij geloof/kerk/Bijbel. Dat zou mondeling, schriftelijk of misschien wel met een videoblog kunnen.
Op de eerste middag zal ds. Friso Boogerd een inleiding verzorgen om een bodem te leggen voor de verkenningen van de mogelijkheden.
Hij hoopt dan voldoende inspiratie te kunnen bezorgen om vervolgens thuis aan de slag te gaan en op enigerlei wijze, bij wijze van experiment, de eigen verhaal/vorm uit te werken.
In de (vermoedelijk) twee vervolgbijeenkomsten laten de deelnemers elkaar over en weer inspireren door wat een ieder gecreëerd heeft.
De eerste bijeenkomst: donderdag 26 juli van 15.00 tot 17.00 uur in de Kerkenraadskamer.
De volgende (twee) bijeenkomsten in augustus, in onderling overleg data te bepalen.
Aantal deelnemers: maximaal 15
Opgave op de intekenlijst op het prikbord in de Tuinzaal of bij ds. Friso Boogerd