Zomermiddagbijeenkomst over de oorlog op Texel

Datum
wo 7 aug 2019
Tijd
00:00
Locatie
-

Net als in eerdere jaren organiseren we in samenwerking met de Doopsgezinden, de Vrijzinnigen en nu ook met de Lutheranen en de Vrijzinnige Huiskamergemeente weer drie ‘luchtige zomermiddagbijeenkomsten’.
De bijeenkomsten zijn steeds op woensdagen van 14:30 tot 16:00 uur.

Op woensdag 7 augustus spreekt Peter Korver in onze Remonstrantse Kerk over ‘Oorlog op Texel’.
Peter Korver neemt ons mee naar de geschiedenis van de kop van Noord-Holland gedurende de laatste wereldoorlog. We weten dat Rotterdam is gebombardeerd en misschien ook dat Nijmegen zo’n lot trof. Maar weten we ook dat Den Helder de meest gebombardeerde Nederlandse stad was? Vooral vanwege de marinehaven. In mei 1940 door de Duitsers en de jaren erna door de Engelsen. Wat betekende dat voor de bevolking? Op het nabij gelegen Texel leek de oorlog ver weg, bijna vijf jaar lang. Maar toen kwamen de Georgiërs, die min of meer gedwongen in dienst van de Duitse Wehrmacht waren getreden, in opstand. Het eiland werd ineens middelpunt van een wrede strijd met grote gevolgen voor de bevolking.
Op 5 mei 1945 vierde de rest van Nederland de bevrijding. Op Texel duurde de oorlog tot 22 mei. Het was ‘Europa’s laatste slagveld’. Peter Korvers familie was persoonlijk betrokken bij deze gebeurtenissen.Alle activiteiten