In deze lezing en uitgebreider in zijn laatste boek ‘Goed Eten’ betoogt Michiel Korthals dat voeding en landbouw het menselijk bestaan betekenis geven.
Zonder eten geen verbeelding. Maar het zit niet mee, want het huidige voeding en landbouw regime ontneemt de burger via high tech food, junkfood en gemaksvoeding mogelijkheden om zelf te koken en met vrienden, boeren en buurtgenoten verantwoord aan de gang te gaan.
De kloof tussen productie en consumptie werkt vervreemdend op consumenten en boeren.
De dominante opvatting stelt dat gemaksvoeding de zorg voor het eten vervangt en dat de productie en kwantiteit centraal staan in de moderne landbouw.
Voeding is meer dan je maag vullen, en vervreemding is een aanslag op de kwaliteit van leven. Consumenten zullen daarom meer aandacht moeten besteden aan voedselvaardigheden, en boeren meer aan boerenvaardigheden.
Consumenten ontwikkelen voedselvaardigheden door bij het voorbereiden, koken, organiseren en eten van een maaltijd na te gaan wat lekker is, goed voor de natuur en medemens en ook nog eens gezond. Voedselvaardigheden moeten onderhouden worden; dus iedere dag je eten uitbesteden aan kant-en-klaar maaltijden is geen optie.
Boerenvaardigheden kun je ontwikkelen door dieren, planten en je klanten respectvol te behandelen. Al deze vaardigheden maken het leven waardevol.
Michiel Korthals (1949), is hoogleraar Filosofie aan de University of Gastronomic Sciences (Pollenzo, Italie) en emeritus hoogleraar Filosofie aan Wageningen Universiteit.
Hij hield zich uitvoerig bezig met voedselproductie en consumptie in zijn boeken Voor het eten (2004) en recentelijk Goed Eten, Filosofie van Landbouw en Voeding (uitg. Van Tilt). Daarnaast beheert hij 11 hectare graan en aardappelakkers. Ook assisteert hij boeren in ontwikkelingslanden met natuurinclusieve landbouw.
Maaltijd
Voorafgaand aan de lezing van Professor Korthals kunt u vanaf 18.00 uur genieten van een maaltijd vers bereid met een combi van groenten uit de stadstuin van “Taste Before You Waste” (de Olmentuin, gelegen achter de Koepelkerk) en producten gered van verspilling.
Taste Before You Waste heeft als missie voedselverspilling te verminderen door kennis te delen over hoe je verantwoord en afvalvrij kan consumeren. De deelnemers creëren een gastvrije gemeenschap van fijnproevers. Op basis van door donatie en eigen productie verkregen groenten en andere voedingsmiddelen, organiseren zij evenementen variërend van de Doorgeefmarkt iedere zondagmiddag in de Olmentuin Bussum, educatieve (kook)workshops, presentaties en caterings. Ook doneren ze voedsel aan verschillende andere initiatieven, zoals Soupurbe en Schuif Aan Tafel. Hierdoor laten ze zien dat voedsel dat in de handel en door supermarkten helaas als afval wordt beschouwd, nog steeds heerlijk en waardevol is.
Soupurbe en Taste Before You Waste zijn initiatieven van Stichting in de Olmen en van Lisa Schonewille. Iedere donderdag en nu dus ook op dinsdag koken vrijwilligers voor elkaar en de welkome bezoekers een maaltijd. Altijd bent u welkom op de donderdag, maar voor deze keer ook op dinsdag.
Om verspilling en teleurstellingen te voorkomen, ditmaal gaarne aanmelden voor de maaltijd via een e-mail aan Lisa Schonewille