Gelukkig zijn de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden

door Ellen de Jong

Met deze bijbeltekst roept de Raad van Kerken kerken op om vredestichters te zijn in reactie op de vreselijke oorlog in Oekraïne.

 

Corona is of lijkt achter ons te liggen. We zijn weer open. De vreugde wordt echter overschaduwd door de niets en niemand ontziende oorlog in Oekraïne.

Vanuit de overheid wordt op ons allen een beroep gedaan. Het gaat om acties, financiële steun en om opvang van vluchtelingen.

Binnen onze gemeente wordt gecollecteerd, op maandagavond luiden de klokken en de kerk is opengesteld voor een kaars. Deze crisis doet een appèl om ons te verenigen om hulp te bieden in tijden van grote grote nood. In de afgelopen weken is daarom nagedacht over opvang in onze kerk en in het voormalig kinderdagverblijf. In totaal worden er in de gemeente De Gooise Meren 2.000 mensen uit Oekraïne verwacht. Enige tijd geleden is onze kerk door de diaconie aangemeld bij takecarebnb en de gemeente om te laten onderzoeken of opvang in onze kerk en in het voormalig kinderdagverblijf mogelijk is.  Naast het voldoen aan randvoorwaarden wordt gekeken of wij als gemeente in staat zijn een tijdelijk thuis te bieden. De opvang wordt vanuit de overheid begeleid, klik hier voor meer informatie. Het belangrijkste is echter uw steun. We hopen dat we dit als gemeente gezamenlijk in geloof in gerechtigheid en medemenselijkheid kunnen dragen. We zullen de vraag over de opvang van aan u voorleggen tijdens de uitgestelde Jaarvergadering op donderdag 7 april om 19.30 uur in de kerk. Op deze avond kunnen we van gedachten wisselen. Als er in de tussentijd een besluit moet worden genomen zullen we u informeren. Ik kunt reageren of met ons meedenken via: secretariaat.remkerknb@gmail.com. Dat wij een plek mogen zijn van ontferming en gebed voor hen die dit zo hard nodig hebben.

Namens de Kerkenraad,

Elsbeth Oskamp

gepubliceerd op 20 maart 2022