‘FOMO’ door Friso Boogerd

door joost

Fear Of Missing Out staat voor de angst om iets te missen. De ‘nieuwe’ mens ziet dankzij het intensieve social media-gebruik zoveel leuke dingen (feestjes, festivals, concerten en reizen) die anderen meemaken en aan de grote klok hangen, dat er steeds een gevoel wordt opgewekt iets te hebben gemist c.q. er niet bij te horen. En dat gevoel kan psychisch ziekmakend worden en mede de oorzaak zijn van een internetverslaving. Constant je account checken om te kijken of je nog iets moet doen om erbij te blijven of gaan horen.

Natuurlijk is dat gevoel niet pas ontstaan met de social media. Dat het gras groener bij de buren is, is van alle tijden. Erbij willen horen, dankzij het lidmaatschap van een keurige tennisclub of een mooie auto, is ook van alle tijden. Ik durf zelfs te zeggen dat er ook een kerkelijke variant is van oudsher. In orthodoxere kringen leeft men met de leer van de uitverkiezing. De onzekerheid of je wel of niet uitverkoren bent door Onze Lieve Heer drukt loodzwaar op de gemeenteleden. De kleine schare uitverkorenen wacht het paradijs, de rest gaat naar de verdoemenis. En daar heb je als gelovig mens geen invloed op, je kunt er niets aan toe- of afdoen. Ook van deze angst om er niet bij te horen is bekend dat het tot psychische problematiek kan leiden. Er is niet voor niets een G.G.Z.-instelling die zich helemaal richt op reformatorische kringen.

Gelukkig hebben de eerste remonstranten vierhonderd jaar geleden al enige afstand genomen van die strenge uitverkiezingsleer. Maar dat betekent vanzelfsprekend niet dat de FOMO aan ons of volgende generaties voorbij gaat. ‘t Gooi heeft toch ook wel oude kaarten wat betreft ‘erbij willen horen’ ☺.

Daarom onthoud ik u niet een ‘medicijn’ dat op een gezondheidssite werd aangeraden tegen de FOMO: “Richt je aandacht op wat je hebt. Je thuis, familie, vrienden, huisdieren, je werk, het plezier in je hobby, je vrijheid. Wees dankbaar voor wat er is. Dankbaarheid maakt je een blijer mens, laten allerlei onderzoeken zien. Het krachtigste medicijn tegen FOMO is genieten van wat je hebt, in het hier en nu”.

Dat van die dankbaarheid, dat weten we in de kerk al eeuwenlang: Tel je zegeningen!

gepubliceerd op 4 september 2019