Mesics

Het doel van het Mesics-project ‘Light up a village’ is om complete dorpen te voorzien van de kennis en de middelen om hun huishoudens te moderniseren en te verlichten met behulp van duurzame en goedkope zonne-energie.

Op die manier wordt de kwaliteit van het leven verbetert, brandgevaarlijke situaties voorkomen en wordt een milieubedreigend probleem opgelost.
Kinderen kunnen hun huiswerk maken in een verlicht huis, de bevolking kan hun, in Afrika zo onmisbare, mobiele telefoons opladen en er kan zelfs toegang verkregen worden tot radio en televisie. Zonne-energie levert de sleutel voor de Afrikaanse toekomst.

Hoe doet Mesics dit?

Stichting Mesics gelooft in de zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid van het individu. Een dergelijk project slaagt als men kan rekenen op de betrokkenheid van de bevolking. Om die reden geeft men de installaties niet zomaar weg. Als een dorp zich opgeeft voor het Light Up A Village project wordt eerst via het lokale netwerk besproken wat ervoor nodig is om dit tot een succes te maken. Minimaal vier bewoners worden technisch getraind en samen met hen de systemen geinstalleerd.
De panelen en lampen zijn niet gratis, maar er wordt gezorgd dat ze altijd betaalbaar zijn.
Samen met een zogenaamde Community Based Organization zet Mesics een realistische terugbetalingsregeling op en met het geld dat in dit zogenoemde ‘revolving fund‘ terechtkomt worden de opstartkosten voor het volgende dorp gefinancierd.
Op die manier ontstaat een sneeuwbaleffect van zonne-energie.
De verantwoordelijkheid ligt bij de Afrikaanse samenleving en zo zet het continent een noodzakelijke stap richting een zonnige toekomst. Een toekomst zonder brandgevaar, een toekomst met aandacht voor het milieu en vooral een toekomst met energie.

Een interessante (korte) documentaire is hier te zien.

Feiten

  • Afrika heeft ongeveer 3.000 zonuren per jaar; dat is bijna twee keer zoveel als in Nederland.
  • Stichting Mesics is vanaf de start van het programma betrokken geweest en heeft reeds 13 dorpen gefinancierd en verlicht.
  • Voor € 10.000 kan 1 dorp worden verlicht, voor € 1.000 kunnen 10 huishoudens worden verlicht, wat neerkomt op ca. 60 mensen.
  • Door de constructie van het revolving fund ontstaat er een geldstroom die uitsluitend gebruikt wordt om andere dorpen te verlichten.

 

Jaarverslag
Klik hier voor het meest recente Jaarverslag van Mesics