Zondag 24 september om 10.30: Koningspreek Merel van Vroonhoven

door Ellen de Jong

De Koningskamer start het nieuwe seizoen op zondag 24 september met een Koningspreek door Merel van Vroonhoven met als titel ‘Kiezen voor idealen’.

De dienst wordt geleid door Joost Röselaers.

Kees Schuurman bespeelt het orgel en Joshua Herwig de cello.
Jarenlang bekleedde Merel van Vroonhoven directiefuncties (in 2012 werd ze gekozen tot Topvrouw van het Jaar), onder meer bij Nationale-Nederlanden, ING en Nederlandse Spoorwegen, totdat zij in 2019 op haar 50ste een verrassende overstap maakte naar de klas. Op een school voor speciaal onderwijs in Den Haag leert ze als zij-instromer met vallen en opstaan het vak van leraar. Ze schreef hierover de bestseller De stap. Hoe mijn weg naar de top me naar het klaslokaal bracht.

Wekelijks schrijft Merel een column voor pagina twee van de zaterdageditie van de Volkskrant. In haar columns koppelt ze de actualiteit aan de gevolgen voor individuele mensen. Door de combinatie van haar werk in het onderwijs en haar ervaring als bestuurder, is ze niet alleen zeer geëngageerd, maar heeft ze ook een unieke en doorleefde kijk op alles wat er misgaat in bestuurlijk Nederland en op de maatschappelijke krachten die ten goede werken. Haar tweede boek Voor de klas is een bundeling van een eerste serie columns.
In opdracht van de minister van Onderwijs deed ze onderzoek naar de aanpak van het lerarentekort. Ze heeft enkele toezichtfuncties en is een veelgevraagd spreker.

Het goede doel van de collecte wordt bepaald door de gastspreker.

gepubliceerd op 17 september 2023