Remember when air was clean en sex was dirty

door joost

In die zomer van 1975 was ik vol verwachtingen. In juni kreeg ik mijn VWO-diploma en inmiddels had ik me ingeschreven aan de faculteit der sociale wetenschappen van de VU om daar politicologie te gaan studeren. Als kind las ik al uitvoerig de krant en verdiepte ik me in de politiek: met schoolvrienden bezocht ik verkiezingsbijeenkomsten van PPR en PSP (nu allebei opgegaan in Groen Links) en ik kan me nog een bijeenkomst van de ARP (opgegaan in CDA) in de Oosterkerk in Sneek herinneren, waar voorman Willem Aantjes sprak. Die politicologie was een logische keus, ik wilde journalist worden of bestuurder, lees burgemeester.

Het leven zou anders lopen, zoals dat zo vaak gaat. De studie mislukte, ik volgde later een ander pad. Ik schrijf wel regelmatig en ik volg de politiek nog op de voet, in binnen- en buitenland, maar mijn vak is het nooit geworden. In de zomer van 1975 had ik eerst nog andere dingen om te doen. Op Ameland was ik assistent van de campingbeheerder, leuk en dankbaar vakantiewerk, ik ontmoette vrolijke en ontspannen mensen. Wie ik ook ontmoette was de blonde, zestienjarige Thérèse. Knappe, vrolijke meid, beetje dromerig als ik het goed heb, maar verder zijn mijn herinneringen vrijwel vervaagd. Op twee na.

Stoppen met roken

De eerste was een romantische sessie op het strand bij Hollum, de avond was gevallen. Het was spannend en opwindend, de details laat ik aan jouw verbeelding over. Onze laatste avond eindigde minder prettig: we lagen op het kampeerterrein, mijn hoofd op haar schoot, mijn ogen dicht, gelukzalig. Tot ik de al aangestoken sigaret in mijn mond stak. Verkeerd om helaas, ik brandde mijn lippen, sprong overeind en werd hard uitgelachen. Nu ik dit zo opschrijf voel ik de brandende peuk opnieuw. En het gevoel van gêne. Het heeft me vast geholpen om enkele jaren later te stoppen met roken.

gepubliceerd op 24 juli 2017